I kväll är vi många som provar vin. Vi sitter i köket igen. 7 personer har precis ätit middag. Vi bestämmer oss för att testa vinet efter att P2, som även köpte det, sa att han inte tyckte det var speciellt gott. Upp till bevis tänkte vi och tog oss var sitt glas. Och vi började med doften. J tyckte den påminde starkt om ost, mer gammal än lagrad. De flesta andra tyckte att det inte luktade speciellt mycket. Vi flyktar i flaskan P3 säger "Höstgryta" - "Absolut ingenting - Glasflaska" säger E. Stickigt kommer på tal. Och nu till smaken. Det viktigaste elementet som diskuteras flitigt av deltagarna är: Strävheten. "Man måste suga in väldigt djupt". Ungt kommer på tal. "Lite som gammal saft" "Det var lite konstigt" säger E som är först ut med att smaka på vinet. Diskussion om smak blandas med färg. Fin färg, lite mörk. Pluspoäng för färgen. Nu åter till smaken: Det är oerhört stävt på tungan. "Jätte jätte strävt". Är det nu en kan börja prata om körsbärstoner under P2. "Tungan drar ihop sig på ett sätt som gör att en behöver tvångskapa saliv" säger T. Därefter är flertalet överens: Ingen eftersmak öht. "Saftglögg" säger R. En bismak av sura uppstötningar säger P3, som pratat i telefon ett tag men som nu är med igen. "Det är motsatsen till fylligt" säger P2. P3 nämner att han får en känsla av att han har druckit vin, väldigt starkt. R pratar om att hon skulle vilja äta en karamell till för att få till något mer intressant i smakväg. Jag tar fram en chokladkaka med kokos som deltagarna får testa med vinet. Chokladen neutraliserar något. "Det blir inte sämre iaf säger P1. P3 tar mer av vinet. T tycker att han börjar gilla det här vinet efter ett tag. R nämner att en börjar göra konstiga saker med tungan. Sammanfattningsvis är det här inte ett vin vi kan rekommendera. Systembolaget rekommenderar det med kött. Kanske hade det funkat bättre? Men kvällen är ännu ung och vi sveper en Tom Collins och ger oss på nästa vin, en liten box.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar